IoT-nyt

Bliv klar til fremtidens forbrugsmåling med fjernaflæste energimålere

Som boligselskab eller administrator af ejendomme har du med garanti opdaget de nye regler om forbrugsmålere, der trådte i kraft i oktober sidste år. EED (Energieffektivitetsdirektivet), som det bliver kaldt, har til formål at føre os ind i en mere bæredygtig fremtid, hvor der bliver optimeret på energi og ressourcer. Og nu er tiden kommet til forbrugsmåling i vores boliger, der efterlader de manuelle energimålere i graven og byder velkommen til fremtidens forbrugsmåling med fjernaflæste energimålere og PropTech-løsninger.

I det her blogindlæg ser vi nærmere på, hvad det betyder for dig som boligselskab og ejendomsadministrator, og hvorfor du skal i gang med de nyeste teknologier til måling og aflæsning.

Hvad skal du som boligadministrator gøre for at leve op til EED-reglerne?

Svaret her er simpelt – du skal sørge for, at målerne i de boliger, du administrerer, kan fjernaflæses. Allerede pr. 1. januar 2022 er du nemlig forpligtet til at indsamle forbrugsdata en gang om måneden og give beboerne indsigt i deres aktuelle energiforbrug.

Selvom den fulde implementering af målerinstallationer til fjernaflæsning først gælder fra 2027, er der mange grunde til at skifte til fjernaflæste målere og anvende de nyeste teknologier allerede nu.

Forbrugmåling i ejendomme

Derfor skal du i gang med fjernaflæste energimålere

IoT-teknologi til automatisk energimåling gør administrationen nemmere

Når vi kigger ind i spåkuglen for fremtidens energimåling, skal det være nemt for både for lejer og administrator. For dig som boligselskab eller ejendomsadministrator betyder fjernaflæsningen et farvel til de manuelle og tidskrævende processer, der er forbundet med måling, opfølgning og afregning. Sørger du for at vælge IoT-målere og måleraflæsningssystem til dine boliger, investerer du i den nyeste teknologi inden for PropTech og får en digital løsning til boligadministration, hvor hele processen omkring forbrugsmåling bliver automatiseret og dermed meget nemmere for dig.

PropTech i ejendomme giver data og indsigt

Med fjernaflæsningen opnår du mere end bare automatiseret og nem energimåling.
I mange år har data fra boligernes målere været utilgængelige for dig som administrator og for beboerne. Med de nye krav kommer der andre boller på suppen, og du får adgang til de forbrugsdata, der før har været utilgængelige fra forsyningsselskabet.

Skifter du til intelligente målere til fjernaflæsningen, giver det dig helt nye målerdata og detaljerede indsigter i boligernes forbrug til Property Management. Med den viden, kan du bedre og nemmere overvåge energiforbruget, opdage og reagere på uregelmæssigheder, prioritere ressourcerne og optimere ejendommes tilstand, forbrug og indeklima.

Billigere boligadministration med egne elmålere og solceller – håndtér målingen selv og slip for målerafgiften

Den er god nok. De nye regler kan gøre det billigere for dig at administrere dine ejendomme. Årsagen er, at du på grund af de fjernaflæste målere er i stand til at justere forbruget løbende.

I forbindelse med etablering af solcelleanlæg, kan I også blive selvforsynende med el-produktion og selv beslutte, hvordan du vil afregne beboernes forbrug. Hvis du samtidig vælger at skifte til egne elmålere i boligerne, kan I selv håndtere forbrugsaflæsning og -afregning og dermed helt spare den årlige målerafgift, du betaler til forsyningsselskabet i dag.

Solfanger og elmåler på bygning

Intelligente elmålere nedbringer energiforbruget og gør boligerne bæredygtige

Det har længe ligget i kortene, at vores boliger skal være mere bæredygtige, og at vi skal være bedre til at spare på energien og ressourcerne i bygningerne. Det er netop den ambition, EED-reglerne kommer af. Ved at give dig og dine beboere adgang til forbrugsdata, er tanken at skabe bevidsthed om energiforbruget. Det skal føre til energioptimerede bygninger og skabe sundere boliger.

Med IoT-baserede elmålere kan du nemt samle data i en platform og illustrere det til beboerne. Ikke nok med det kan beboerne via platformen sammenligne deres forbrug med lignende hustande i boligforeningen (selvfølgelig med styr på GDPR), og dine beboere kan få konkrete tips til at spare på elforbruget.

Skift af energimålere – det skal du være opmærksom på

Samlet set opnår du nogle klare fordele ved at skifte el-, vand- og varmemålere i dine ejendomme. For at høste fordelene kræver det selvfølgelig, at du vælger de rigtige målere med den nyeste teknologi. Her har vi et par anbefalinger til, hvad du skal kigge efter:

  • Vælg målere med IoT, der samler forbrugsdata i en overskuelig platform (applikation), så du nemt kan aflæse data og synliggøre det for beboerne.
  • Vælg målere, der er EU-godkendte (MID-godkendte til forbrugsafregning).
  • Vælg en digital løsning, der gør det muligt for dig at automatisere dine manuelle processer fx målerafregning, og som gør administrationen billigere for dig.
  • Tænk over hvordan du kan reducere antallet af offentlige målere, så du kan minimere og måske helt fjerne omkostningen til målerafgifter, for dig og dine beboere.
  • Vælg en løsning, der er baseret på åbne standarder, så du selv har ejerskab over data og har en fleksibel løsning, hvor du frit kan vælge leverandør.
  • Vælg en løsning der har et åbent API (Application Programming Interface), så dine energidata kan integreres i andre platforme, f.eks. en Facility Management Platform
  • Vælg en løsning, hvor du får en samlet installation af målere i boligerne og hele systemet, målerne er koblet op på.
  • Vælg en løsning hvor der er styr på datasikkerhed og GPDR

Få hjælp til at komme i gang med fjernaflæste energimålere

Du er velkommen til at kontakte Dennis Franklin på telefon 4422 5226 eller mail deh@makenet.dk, hvis du vil vide mere om, hvordan du kommer i mål med de nye EED-regler og vælger de rette målere til dine ejendomme, lejere og beboere.